Interchange - Et ekstra familiemedlem til låns

Interchange - Et ekstra familiemedlem til låns

 

Som en del af CISV Interchange Amager havde vi – en familie på fem – den store fornøjelse at have Mico på 12 år fra Philadelphia som ekstra familiemedlem i 14 dage. Det var "andet ben" af en udveksling; i de to forgangne uger havde vores jævnaldrende søn Jonathan boet hos Micos amerikanske familie og var blevet taget vældig godt imod.

Dét at prøve at bo med en forholdsvis ukendt familie i et andet land, og bagefter selv prøve at være "vært" for et udenlandsk barn, var en meget stor og udviklende oplevelse for Jonathan. Det var tydeligt, at det satte fokus på hvad en "familie" er, og hvor ens vi kan være i al vores forskellighed. I forbindelse med Interchange har han dannet nye venskaber, som kommer til at følge ham i mange år fremover. Og samtidig har den kulturelle udveksling givet ham endnu en bekræftelse af, at der findes søde, interessante og givende mennesker over hele verden, og at steder langt fra Danmark også kan føles som "hjem", i hvert fald for en periode. Dén erfaring, som han også gjorde sig på en Børneby sidste år, er vi meget taknemmelige for, på hans vegne.

Det helt særlige ved Interchange er imidlertid, at de oplevelser og læringer ikke kun gælder for Jonathan, men også for resten af familien. Gennem forberedelserne – både med den amerikanske værtsfamilie og de andre danske familier – dannede også vi nye relationer. Det fælles (og ikke helt ubetydelige) arbejde i at arrangere de bedst mulige 14 dage for de fem amerikanske børn, som kom til Danmark, bragte os sammen ved en række lejligheder og medførte gode samtaler om, hvordan man bedst skaber rammer for børns fællesskab. De danske familiers øvrige øvrige børn blev en del af arrangementerne og lærte også hinanden at kende. Og blev bedre til engelsk. Så mens Børneby var en oplevelse som kun Jonathan havde sidste år, blev Interchange til en fælles oplevelse i familien, som vi kan mindes sammen.

Derudover blev vi bekræftet i, at man lærer sit eget land endnu bedre at kende, når man viser det frem til en udenlandsk gæst - København tog sig ud på en anden måde, når man så hvad en amerikansk gæst især fandt relevant at fotografere. Noget af det allerbedste var den perfekte sommerdag vi tilbragte med hele delegationen, hvor både amerikanske og danske børn hyggede sig enormt. Vi besøgte også LEGO House i Billund, og Lego viste sin relevans som et universelt sprog for børns leg.

Man skal ikke undervurdere at Interchange også byder på en del arbejde for forældrenes vedkommende, og det griber ind i sommerferien for hele familien, så det skal man selvfølgelig have afstemt inden. Man behøver som forældre ikke begge at have fri fra arbejde, mens man har besøg, men det giver noget til hele familien, ikke bare de to børn der har interchange, at man kan være sammen og holde fri, ikke kun lige få logistikken til at hænge sammen så man kan møde op til ’det obligatoriske’. Det er ikke helt let at finde den perfekte balance mellem "fællesarrangementer" hvor alle børnene mødes, og dage i de enkelte familier, og det afhænger jo selvfølgelig også af de enkelte børn – og familier. Men uanset hvordan det er sat sammen, er det jo helt naturligt, at man i løbet af fire uger ind i mellem er lidt træt af at dele værelse med en jævnaldrende.

Samtidig er det også en enorm gave for hele familien, og dejligt for os at få et kig ind i den CISV-verden, som hidtil mest havde været Jonathans i form af Børneby og CFA. Med Interchange oplevede vi alle, at verden både er stor og lille. At få nye venner fra uventet kant. Og at notere sig de små forskelle og store ligheder i, hvordan vi lever. Vi tænker derfor tilbage på Interchange med stor taknemmelighed, rettet mod de ledere og danske forældre, der gjorde det muligt at arrangere sammen med os. Og ikke mindst mod Mico og hans familie, som tog sig rigtigt godt af Jonathan da han var i Philadelphia og som gav os oplevelsen at få et ekstra familiemedlem til låns.

Læs mere om Interchange programmet her

 

Artiklen er fra August 2019 - CISV Amager